Tuesday, 3 January 2023

Calendar

Save in Your Calendar

This calendar comprises of activities, events and exhibitions happening in Belgium that may be of interest to you. Take a look at more events to do in Belgium every month.




 

 

 

NOTE: The calendar may have a problem reloading non-stop if you have made a selection. Kindly refresh the page from the browser if that happens. I apologise for any inconvenience caused.

    May
    26
    Fri
    Medieval Market of Etterbeek 2023: Weekend Activity to Watch the Folkloristic Characters from the Middle Age in Brussels @ Parc du Cinquantenaire
    May 26 @ 4:00 pm – May 28 @ 10:00 pm

    Medieval Market Etterbeek 2023

    Medieval Market of Etterbeek will not take place in 2022 but in 2023. Below are the past highlights and programmes will change and be updated every year once we have more information from the organiser! Therefore, stay tuned until 2023 then!

    *The date shown for 2023 is an estimate based on the past event timeline and is not confirmed yet.

    Activities Highlight for 28th Edition

    For the past 27 years, one of the key events in the Etterbeek municipality is the Medieval Market (Marché Médiéval d’Etterbeek). Participants will have three days of unforgettable memory through the discovery of the Middle Ages, its folklore and its traditions over the weekend. This year, it will be a 3-day fun affair from 15 to 17 May 2020 @ Parc du Cinquantenaire, Brussels.

    The Medieval Market usually happens three days before Pinkstermaandag. Also known as the Whit Monday, or Pentecost Monday, it is a Christian holiday that commemorates the descent of the Holy Ghost upon the disciples of Jesus Christ, according to the New Testament of the Bible.

    In this 28th edition highlight of the festival in Brussels, you can see a lot of folkloristic characters and crafts come true right before your eyes like saddler, blacksmith, potter, carpenter, stonecutter, archers and arrows, etc.

    There will also be a demonstration of sword fighting by the knights from no less than three companies. The Belgian Federation of Medieval Fencing will also be present. the Austrian artist Walter will perform a series of high-flying acts for thrill-seekers while Ludenten will offer workshops specifically for children. The children can have fun with the rhythm of the animations or linger at the stand to see the work of an executioner, the sorcerer or the healer.




    Throughout the weekend, the musical group “Varius Coloribus” and “Dudelzwerge Music” will take charge of the musical performance. No less than 180 exhibitors from all over Belgium and throughout Europe will present their artisan products.

    Gourmands will be pampered for choices among medieval food stalls carried out in the Middle Ages. Trades such as blacksmith, stonemason, master tailor, and manufacturers of arrows and bows come live at this majestic event. A special highlight will be a wooden rail horse on a pyramid of medieval maps.

    Be curious about the taste difference between medieval times as compared to modern times. The mentioned activities consist of only a part of all the activities proposed during the 27th Medieval Market of Etterbeek. Be there to witness the knights in shining armour!

    Etterbeek Medieval Market: Artisan at Work (Marché Médiéval  d'Etterbeek)
    Photo: Michel van Reysen / Flickr
    Food @ Marché Médiéval d'Etterbeek
    Photo: Michel van Reysen / Flickr

    Operating Hours 2020

    The event will enchant the public on Cinquantenaire Park (around the fountain) on the three dates:

    • Friday, 15 May 2020:  4 pm to 10 pm
    • Saturday, 16 May 2020:  10 am to 10 pm
    • Sunday, 17 May 2020: 10 am to 8 pm

    How to Go to Parc du Cinquantenaire by Train?

    The nearest metro station to alight is Bruxelles-Schuman. Walk approximately 6 minutes for 500 metres.

    Full Activities Highlight

    PS: The activities in 2020 will be updated nearer to the date.

    BY EVENTS - 7 June 2019 (Friday)

    • Armati Perregrini: Fencing Initiation – 17h to 18h30 | 20h30 to 21h
    • Armati Perregrini: Demonstration of Wrestling & Fencing – 19h to 19h30 | 21h to 21h30
    • Armati Perregrini: Explication Ferme – 17h30 to 18h | 19h30 to 20h
    • Armati Perregrini: Côte de Mail – 18h to 18h30 | 20h to 20h30
    • Dudelzwerge Music: Music – 17h to 17h30 | 21h to 21h30
    • Varius Coloribus: Music – 19h15 to 19h45 | 21h15 to 21h45
    • Via Bruxellensis: Sword Fighting – 18h to 18h30 | 20h30 to 21h
    • Via Bruxellensis: Demonstration Commentary – 17h30 to 18h | 20h to 20h30
    • Zirkir Meer: Equilibrist Card Game – 17h45 to 18h30
    • Zirkir Meer: Equilibrist Fountain – 20h30 to 21h15

    BY EVENTS - 8 June 2019 (Saturday)

    TODAY

    • Armati Perregrini: Ropes Making – 11h to 11h30 | 17h to 17h30
    • Armati Perregrini: Candles Making – 15h30 to 16h | 18h30 to 19h
    • Armati Perregrini: Fighting – 14h to 14h30 | 17h to 17h30 | 20h to 20h30
    • Armati Perregrini: Cutting Demonstration – 13h to 13h30 | 16h to 16h30 | 18h to 18h30 | 21h to 21h30
    • Belgian Fencing Federation: 11h to 11h45 | 13h to 13h45 | 16h15 to 17h | 19h to 19h45
    • Dudelzwerge Music: Wrestling – 10h30 to 11h | 16h to 16h30
    • Varius Coloribus: Music – 12h30 to 13h | 13h45 to 14h15 | 15h30 to 16h | 17h30 to 18h
    • Via Bruxellensis: Folktale – 11h30 to 12h
    • Via Bruxellensis: Fighting – 12h to 12h30 | 15h to 15h30
    • Zirkir Meer: Music – 14h30 to 15h | 16h30 to 17h | 19h to 19h30 | 21h to 21h30
    • Zirkir Meer: Barber Surgeon – 12h30 to 13h | 16h30 to 17h
    • Zirkir Meer: Herbalist – 13h30 to 14h | 17h30 to 18h

    BY EVENTS - 9 June 2019 (Sunday)

    • Armati Perregrini: Côte de Mail – 11h to 11h30 | 14h to 14h30
    • Armati Perregrini: Wrestling & Fencing Demonstration – 13h to 13h30 | 15h to 15h30 | 17h to 17h30
    • Armati Perregrini: Fencing Initiation – 12h to 12h30 | 18h to 18h30
    • Armati Perregrini: Explication Ferme – 10h to 10h30 | 11h30 to 12h | 16h to 16h30
    • Belgian Fencing Federation: 11h30 to 12h15 | 14h to 14h45 | 16h to 16h45 | 18h to 18h45
    • Dudelzwerge Music: Music – 10h45 to 11h15 | 13h to 13h30 | 15h15to 15h45 | 17h30 to 18h
    • Varius Coloribus: Music – 11h30 to 12h | 13h45 to 14h15 | 16h45 to 17h15 | 19h to 19h30
    • Via Bruxellensis: Sword Fighting – 10h30 to 11h | 12h30 to 13h | 15h30 to 16h | 17h30 to 18h
    • Via Bruxellensis: Guided Demonstration – 11h30 to 12h | 13h30 to 14h | 16h30 to 17h
    • Zirkus Meer: The Wheel of Leonardo – 12h to 12h45
    • Zirkir Meer: Equilibrist Card Game – 16h to 16h45
    • Zirkir Meer: Equilibrist Fountain – 14h30 to 15h15 | 18h to 18h45




    BY TIME - 7 June 2019 (Friday)

    TimeActivities
    17h00 – 17h30Dudelzwerge Music: Music
    Armati Perregrini: Fencing Initiation
    17h30 – 18h00Armati Perregrini: Explication Ferme
    Via Bruxellensis: Demonstration Commentary
    17h45 – 18h30Zirkir Meer: Equilibrist Card Game
    18h00 – 18h30Armati Perregrini: Côte de Mail
    Via Bruxellensis: Sword Fighting
    19h00 – 19h30Armati Perregrini: Demonstration of Wrestling & Fencing
    19h15 – 19h45Varius Coloribus: Music
    19h30 – 20h00Armati Perregrini: Explication Ferme
    20h00 – 20h30Armati Perregrini: Côte de Mail
    Via Bruxellensis: Demonstration Commentary
    20h30 – 21h00Via Bruxellensis: Sword Fighting
    Armati Perregrini: Fencing Initiation
    20h30 – 21h15Zirkir Meer: Equilibrist Fountain
    21h00 – 21h30Armati Perregrini: Demonstration of Wrestling & Fencing
    Dudelzwerge Music: Music
    21h15 – 21h45Varius Coloribus: Music

    BY TIME - 8 June 2019 (Saturday)

    TODAY

    TimeActivities
    10h30 – 11h00Dudelzwerge Music: Wrestling
    11h00 – 11h30Armati Perregrini: Ropes Making
    11h00 – 11h45Belgian Fencing Federation
    11h30 – 12h00Via Bruxellensis: Folktale
    12h00 – 12h30Via Bruxellensis: Fighting
    12h30 – 13h00Zirkir Meer: Barber Surgeon
    Varius Coloribus: Music
    13h00 – 13h30Armati Perregrini: Cutting Demonstration
    13h00 – 13h45Belgian Fencing Federation
    13h30 – 14h00Zirkir Meer: Herbalist
    13h45 – 14h15Varius Coloribus: Music
    14h00 – 14h30Armati Perregrini: Fighting
    14h30 – 15h00Zirkir Meer: Music
    15h00 – 15h30Via Bruxellensis: Fighting
    15h30 – 16h00 Armati Perregrini: Candles Making
    Varius Coloribus: Music
    16h00 – 16h30Armati Perregrini: Cutting Demonstration
    Dudelzwerge Music: Wrestling
    16h15 – 17h00Belgian Fencing Federation
    16h30 – 17h00Zirkir Meer: Barber Surgeon
    Zirkir Meer: Music
    17h00 – 17h30Armati Perregrini: Ropes Making
    17h30 – 18h00Zirkir Meer: Herbalist
    Varius Coloribus: Music
    18h00 – 18h30Armati Perregrini: Cutting Demonstration
    18h30 – 19h00Armati Perregrini: Candles Making
    19h00 – 19h30Zirkir Meer: Music
    19h00 – 19h45Belgian Fencing Federation
    Via Bruxellensis: Demonstration Commentary
    20h00 – 20h30Armati Perregrini: Fighting
    21h00 – 21h30Armati Perregrini: Cutting Demonstration
    Zirkir Meer: Music

    BY TIME - 9 June 2019 (Sunday)

    TimeActivities
    10h00 – 10h30Armati Perregrini: Explication Ferme
    10h30 – 11h00Via Bruxellensis: Sword Fighting
    10h45 – 11h15Dudelzwerge Music: Music
    11h00 – 11h30Armati Perregrini: Côte de Mail
    11h30 – 12h00Armati Perregrini: Explication Ferme
    Via Bruxellensis: Guided Demonstration
    Varius Coloribus: Music
    11h30 – 12h15 Belgian Fencing Federation
    12h00 – 12h30Armati Perregrini: Fencing Initiation
    12h00 – 12h45Zirkus Meer: The Wheel of Leonardo
    12h30 – 13h00Bruxellensis: Sword Fightingc
    13h00 – 13h30Armati Perregrini: Wrestling & Fencing Demonstration
    Dudelzwerge Music: Music
    13h30 – 14h00Via Bruxellensis: Guided Demonstration
    13h45 – 14h15Varius Coloribus: Music
    14h00 – 14h30Armati Perregrini: Côte de Mail
    14h00 – 14h45Belgian Fencing Federation
    14h30 – 15h15Zirkir Meer: Equilibrist Fountain
    15h00 – 15h30 Armati Perregrini: Wrestling & Fencing Demonstration
    15h15 – 15h45 Dudelzwerge Music: Music
    15h30 – 16h00Via Bruxellensis: Sword Fighting
    16h00 – 16h30Armati Perregrini: Explication Ferme
    16h00 – 16h45Belgian Fencing Federation
    Zirkir Meer: Equilibrist Card Game
    16h30 – 17h00Via Bruxellensis: Guided Demonstration
    16h45 – 17h15Varius Coloribus: Music
    17h00 – 17h30Armati Perregrini: Wrestling & Fencing Demonstration
    17h30 – 18h00Via Bruxellensis: Sword Fightingt
    Dudelzwerge Music: Music
    18h00 – 18h30Armati Perregrini: Fencing Initiation
    18h00 – 18h45Belgian Fencing Federation
    Zirkir Meer: Equilibrist Fountain
    19h00 – 19h30Varius Coloribus: Music

    For more things to do in Belgium during the summer in Belgium, check out Timeless Monthly Events.